Breadcrumbs

Projecten rond gezondheid

Met gezondheidspromotie willen we bijdragen aan de algemene gezondheid van zowel onze patiënten als van onze wijkbewoners. Via projecten en acties zetten we gezondheidsthema’s in de kijker en willen we aansporen om gezonde keuzes te maken in het dagelijks leven. Hiervoor werken we samen met heel wat partners in de wijk. 

Ziektepreventie heeft als doel bepaalde ziekten of aandoeningen te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Onze preventieactiviteiten richten zich naar de patiënten van ons wijkgezondheidscentrum. Zo wil bv. een vaccinatiecampagne voorkomen dat een deel van de bevolking griep krijgt. Maar er bestaan ook screeningscampagnes tegen baarmoederhalskanker, diabetesspreekuren, rugschool voor mensen met rugklachten…

Gezondheidsbevordering wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedefinieerd als ‘het proces waardoor mensen in staat worden gesteld om meer controle te verwerven over de determinanten van hun gezondheid, en zo hun gezondheid te verbeteren.’ Met andere woorden: de mensen het juiste gereedschap geven, zodat ze zelf een gezonde keuze kunnen maken in het leven. In de praktijk is de grens tussen preventie en gezondheidsbevordering niet altijd even duidelijk: het bevorderen van de gezondheid vermindert immers de kans op ziekte!

Waarom gezondheidsbevordering en ziektepreventie in een wijkgezondheidscentrum?

Ons wijkgezondheidscentrum is lid van de vereniging van wijkgezondheidscentra. Zo engageren we ons om te werken volgens bepaalde criteria. Eén van deze criteria bepaalt dat een wijkgezondheidscentrum niet alleen aandacht mag schenken aan het verminderen van zoveel mogelijk ziektes, ook het bevorderen van de gezondheid staat voorop.

Via ons nieuwsoverzicht blijf je steeds op de hoogte van de laatste projecten. Heb je vragen over gezondheidspromotie? Dan kan je terecht bij Els Decroo en Lara Hardeman, onze gezondheidspromotoren.